ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Η Σημασία του συνδυασμού Επιχειρημάτων και Μύθου για τον Πλάτωνα

Η Σημασία του συνδυασμού Επιχειρημάτων και Μύθου για τον Πλάτωνα

Ο Πλάτωνας, στην προσπάθειά του να υποστηρίξει την δύναμη που έχει η φιλοσοφία, για την απόκτηση της αληθινής γνώσης, την ερμηνεία, καθώς και την επίλυση όλων των προβλημάτων των ανθρώπων, εφάρμοσε το διάλογο, ως μέσο για τον φιλοσοφικό προβληματισμό και την ολιστική μελέτη ενός θέματος. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ηθική και με το τι είναι η «γνώση», θέτοντας επιχειρήματα και έχοντας ως απώτερο σκοπό, την θέαση του Αγαθού. Τοποθετεί τον Σωκράτη, ως κεντρικό ομιλητή του, να συνδιαλέγεται με ένα ή περισσότερα άτομα, που εκπροσωπούσαν την «λαϊκή» γνώση ή ακόμα και μαθητές του.  

Ο Πλάτωνας, επηρεαζόμενος από τον δάσκαλό του, Σωκράτη, χρησιμοποιεί την διαλεκτική μέθοδο στα φιλοσοφικά του κείμενα, προκειμένου να εκθέσει τις θέσεις του δημόσια, δημιουργώντας «λόγο-αντίλογο» των προσώπων που συνδιαλέγονται, έτσι, ώστε να εξετάζεται εις βάθος το θέμα που συζητείται.  Η πρόθεση του φιλοσόφου έχει αφενός ηθικό και παιδαγωγικό κίνητρο και αφετέρου γνωσιοθεωρητικό.  Επιδιώκει την αλήθεια και προσπαθεί να την κατακτήσει με συνδυασμό επιχειρημάτων και μυθοπλασίας.  

Οι επιπλέον τεχνικές, που συνοδεύουν και συμπληρώνουν την πλατωνική επιχειρηματολογία, είναι η χρήση του ποιητικού λόγου του, με παραδείγματα μέσα από μυθολογικές αφηγήσεις, παρομοιώσεις, μεταφορές και αλληγορίες. Όλα αυτά τα λογοτεχνικά σχήματα χαρακτηρίζονται με την ορολογία «μύθος». Το μυθολογικό υλικό ενισχύει την διαλεκτική μεθοδολογία του για την διεξαγωγή συμπερασμάτων.  Οι «μύθοι» του Πλάτωνα, δεν έχουν σχέση με τους μύθους της αρχαιότητας, αλλά είναι  αλληγορικές επινοήσεις του ιδίου, ένας συνδυασμός φιλοσοφικών και μυθολογικών απόψεων, με λογοτεχνικά στοιχεία, αληθοφανή και με τα οποία προτάσσει τρόπους επίλυσης για το εκάστοτε ζήτημα.  Το μυθολογικό υλικό, παρεμβαλλόμενο μέσα στην φιλοσοφική σκέψη, αποσκοπεί να δημιουργήσει τα ερεθίσματα, ώστε να διεισδύσουν στο νου καλύτερα η θεωρία και η επιχειρηματολογία του Πλάτωνα, ιδιαίτερα για τα θέματα που εκφράζουν την αντίθεση ψυχής και σώματος, ιδεών και αντικειμένων.  Δεδομένου ότι, τα ζητήματα που μελετά αγγίζουν τον χώρο της μεταφυσικής, δεν μπορεί να φθάσει σε πλήρως αποδείξιμες θεωρίες και με τους διαλεκτικούς του ισχυρισμούς είναι ανέφικτη η αντιμετώπιση της ανθρώπινης αδυναμίας. Ο Πλάτωνας επιλέγει την χρήση του «μύθου», γιατί δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εξέλιξη της διαλεκτικής επιχειρηματολογίας.  

Στους συγκεκριμένους μύθους που προαναφέρθηκαν, ο «ηθικός» φιλόσοφος επιδιώκει να διδάξει και να παροτρύνει τους ανθρώπους να ζήσουν ενάρετα και συνετά. 

taromanteia.gr

26/09/2021 4:54 μμ.
Διάφορα θέματα