Με την λέξη ήθη εννοούμε τις αντιλήψεις που επικρατούν σε κάθε τοπική κοινωνία. Είναι ένα είδος «άγραφων νόμων» που μεταδίδονται με τον προφορικό λόγο από γενιά σε γενιά. Τα έθιμα αποτελούν τις πράξεις, τις τελετές, τον τρόπο δηλαδή που εφαρμόζει ο κάθε τόπος, προκειμένου να εκφράσει τις δικές του αντιλήψεις. Τα έθιμα, τα οποία έχουν καθιερωθεί να τελούνται σταθερά κάθε χρόνο και να μεταφέρονται από την μία γενιά στην επόμενη, έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι παραδόσεις.
Η καταγωγή τους προέρχεται από την αρχαιότητα και από την βυζαντινή περίοδο, καθώς έχουν στενή σχέση με την θρησκεία του Χριστιανισμού. Βέβαια δεν λείπουν και οι επιδράσεις από τους εκάστοτε κατακτητές.
Τα ήθη και τα έθιμα ταξινομούνται σε δύο κύριες κατηγορίες. Η πρώτη αφορά στον «κύκλο της ανθρώπινης ζωής», δηλαδή στη γέννηση του ανθρώπου, στην τελετή του γάμου του και τέλος στην τελετή του θανάτου του. Στην δεύτερη κατηγορία κατατάσσουμε τα ήθη και τα έθιμα που έχουν σχέση με τον «ετήσιο κύκλο», δηλαδή με αυτά που αφορούν στις θρησκευτικές εορτές, καθώς και με τις άλλες ενασχολήσεις της κάθε κοινωνίας καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Είναι πολύ σημαντικό για τον ελληνικό πολιτισμό να μπορέσει να διατηρήσει αυτές τις λαϊκές παραδόσεις, που δημιουργήθηκαν μετά το τέλος της Βυζαντινής περιόδου και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Η πλούσια αυτή κληρονομιά είναι αυτή που βοήθησε στην συνοχή των Ελλήνων και στην διατήρηση της εθνικής τους ταυτότητας σε όλη την περίοδο της τουρκικής κατοχής.
29/07/2021 2:47 μμ.
Ήθη και Έθιμα