α. Τι Φανερώνει ο Θάνατος του Σωκράτη
Ο Σωκράτης κατηγορήθηκε για ασέβεια και για διαφθορά των νέων και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ενώ θα μπορούσε να αποφύγει την καταδίκη του, αν εκλιπαρούσε το έλεος των δικαστών και δεχόταν να φύγει από την Αθήνα, δήλωσε ότι του ήταν αδύνατο να διακόψει το έργο της διαπαιδαγώγησης των νέων. Αρνήθηκε επίμονα τη σωτηρία του με την απόδραση, που του πρότειναν οι μαθητές του, θεωρώντας την σαν άτιμη πράξη. Θεώρησε ότι αν δείλιαζε θα πρόδιδε τον προορισμό του και τη δημοκρατία. Εφόσον το δικαστήριο, σύμφωνα με τους νόμους, έκρινε ότι πρέπει να πεθάνει, έπρεπε να πειθαρχήσει. Προχώρησε στο θάνατο με το κεφάλι ψηλά και αυτό έδωσε αιώνια αίγλη στη διδασκαλία του. Πίστευε ότι η συνείδησή του είναι σημαντικότερη από τη ζωή του και ότι είχε ενεργήσει με γνώμονα το καλό της πατρίδας. Θυσίασε τη ζωή του για χάρη των πεποιθήσεών του. Ο θάνατός του φανερώνει κατά κανόνα την συνέπειά του προς τις αρχές και τις αξίες που αποτελούσαν το βασικό πυρήνα της διδασκαλίας του μερικές από τις οποίες είναι οι παρακάτω :
"Είναι καλύτερα να αδικείσαι παρά να αδικείς"
"Θα προτιμήσω να πεθάνω παρά να ζω χωρίς ελευθερία"
"Οι μεν άνδρες στους νόμους του κράτους, οι δε γυναίκες στις των συζύγων τους επιθυμίες πρέπει να υπακούν"
"Η ψυχή του αληθινού φιλοσόφου απέχει από τις ηδονές, τις επιθυμίες, τις λύπες και τους φόβους"
Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ ο θάνατος του Σωκράτη δείχνεισυνέπεια προς τις αρχές που αποτελούσαν τη βάση της διδασκαλίας του, η καταδίκη του σε θάνατο για ασέβεια και διαφθορά των νέων είναι χαρακτηριστική της ασυνέπειας της αθηναϊκής δημοκρατίας προς τις αρχές της και συγκεκριμένα της ελευθερίας έκφρασης της ατομικής γνώμης.
β. Οι αξίες που εκφράζονται στον πίνακα Jacques-Louis David
Ο πίνακας του Jacques-Louis Davidαπεικονίζει το Σωκράτη τη στιγμή που ετοιμάζεται να πιεί το κώνειο. Η ανύψωση του αριστερού του χεριού με κατεύθυνση προς τον ουρανό δείχνει τον τόπο που θεωρούσε ότι θα πάει μετά το θάνατότου. Η ήρεμη πνευματική κατάσταση του Σωκράτη που φαίνεται στον πίνακα οφείλεται στις πεποιθήσεις του, ότι για να γίνει κάποιος ευτυχισμένος πρέπει να ακολουθήσει το σωστό και όποιος γνωρίζει ποιο είναι το σωστό θα ακολουθήσει τον δρόμο που θα τον οδηγήσει στην ευτυχία. Λέει λοιπόν στους μαθητές του «ώρα λοιπόν να φεύγουμε, εσείς για να ζήσετε κι εγώ για να πεθάνω. Ποιος από εμάς πηγαίνει σε καλύτερο δρόμο, δεν το γνωρίζει κανείς, παρά μόνον ο Θεός».
taromanteia.gr
11/09/2021 2:13 μμ.
Διάφορα θέματα