ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Δεισιδαιμονίες και Προλήψεις

Δεισιδαιμονίες και Προλήψεις

ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ

Η λέξη δεισιδαιμονία, η οποία αρχικά χρησιμοποιείτο για να δηλώσει τον σεβασμό προς τις ανώτερες θεϊκές δυνάμεις, είναι μία σύνθετη λέξη αποτελούμενη από το ρήμα «δείδω» που σημαίνει «φοβούμαι» και από την λέξη «δαίμων» που σημαίνει «πνεύμα». Στην πορεία όμως η λέξη αυτή απέκτησε άλλο νόημα που η χρήση της πλέον δήλωνε μία παράλογη και αλλόκοτη φοβία προς τις θεϊκές δυνάμεις, μία έννοια που ξέφευγε από αυτήν της εκδήλωσης του σεβασμού και της ευσέβειας προς τον Θεό.

Οι δεισιδαιμονίες σήμερα αποτελούν κατάλοιπα διαφόρων αντιλήψεων και καθιερωμένων τρόπων συμπεριφοράς του κοινωνικού βίου που προέρχονται από την επίδραση ειδωλολατρικών στοιχείων της αρχαίας ελληνικής θρησκείας.

Οι προλήψεις, οι οποίες έχουν κυρίως ρίζες από την αρχαιότητα, αποτελούν και αυτές αντιλήψεις σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι αποδίδουν υπερφυσικές ιδιότητες σε κάποια πράγματα της καθημερινότητας, τα οποία δεν στηρίζονται σε κάποια λογική εξήγηση, αλλά έχουν παραμείνει στην ζωή μας από τις λαϊκές παραδόσεις.

Όλες αυτές οι προκαταλήψεις και οι δεισιδαιμονίες έχουν μία αφετηρία συμβολική, όπου ο στόχος των ανθρώπων που τις ακολουθούν είναι με τις διάφορες ενέργειες που κάνουν να αποτρέψουν και να διώξουν μακριά κάποιο ενδεχόμενο κακό.

Η Χριστιανική θρησκεία και η Εκκλησία δεν αποδέχεται αυτές τις προκαταλήψεις. Όμως παρ’ όλα αυτά στην σημερινή εποχή εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, οι οποίοι ασυναίσθητα παρασύρονται και πανικοβάλλονται από κάποια γεγονότα, με αποτέλεσμα να γίνονται δούλοι ορισμένων αφελών και παράλογων προλήψεων και δεισιδαιμονιών.

Ορισμένες από τις πλέον διαδεδομένες προλήψεις και δεισιδαιμονίες που κυκλοφορούν ευρέως είναι ότι : 

Την ώρα που γίνεται η αλλαγή του χρόνου συνήθως σπάζουμε ένα ρόδι για να έχουμε μία ευτυχισμένη και πλούσια χρονιά.

Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς ο πρώτος άνθρωπος που θα επισκεφθεί το σπίτι μας θα πρέπει να είναι καλόψυχος με θετική αύρα και να μπει στο σπίτι με το δεξί πόδι για να υπάρχει καλοτυχία καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Όταν πηγαίνουμε για πρώτη φορά σε ένα χώρο είτε σε σπίτι ή σε δουλειά  μπαίνουμε πάντα με το δεξί για να τους πάνε όλα καλά.

Όταν μεταβούμε στον χώρο κατοικίας κάποιου για επίσκεψη θα πρέπει όταν φεύγουμε να ξαναβγούμε από την ίδια πόρτα που μπήκαμε, γιατί διαφορετικά πιστεύεται ότι θα χαλάσει το «προξενιό».

Όταν σφυρίζει το αριστερό μας αυτί σημαίνει ότι θα ακούσουμε κάποια χαρούμενη είδηση, ενώ αν σφυρίζει το δεξί σημαίνει ότι θα μάθουμε κάποια άσχημη είδηση.

Όταν παίζει κάποιο από τα μάτια μας σημαίνει ότι θα δούμε κάποιο πρόσωπο που δεν το περιμένουμε.

Αν έχουμε φαγούρα στη μύτη ή στην πλάτη μας σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέξουμε γιατί θα φάμε ξύλο.

Αν κατά λάθος τοποθετήσουμε στο τραπέζι την ώρα του φαγητού ένα επιπλέον σερβίτσιο σημαίνει ότι θα έχουμε απρόοπτη επίσκεψη.

Την 1η του Μάρτη βάζουμε στο χέρι μας ένα βραχιολάκι πλεγμένο με άσπρη και κόκκινη κλωστή, ο λεγόμενος «Μάρτης» για να μην μας κάψει ο ήλιος.

Αν έχουμε ένα σκόρδο επάνω μας ή στην τσέπη μας σημαίνει ότι δεν θα μας πιάσει το κακό μάτι.

Επίσης μία γαλάζια χάντρα το λεγόμενο «ματάκι» που βάζουμε στα μωρά πιστεύεται ότι διώχνει το κακό μάτι.

Όταν τα παιδιά αλλάζουν τα δόντια τους θα πρέπει τα παλιά που πέφτουν να τα πετάμε στα κεραμίδια, ώστε να βγουν γερά τα καινούργια δόντια.

Αν φορέσουμε τα ρούχα μας από την ανάποδη πλευρά σημαίνει ότι δεν πρόκειται να μας πιάσουν κατάρες. 

Αν κάποιος την ώρα που λέει κάτι φταρνιστεί σημαίνει ότι αυτό που λέει είναι πραγματικά αλήθεια 

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, δεν θα πρέπει να αφήνετε την τελευταία μπουκιά από το ψωμί σας κατά την διάρκεια του φαγητού σας, αν θέλετε να σας αγαπάει η πεθερά σας.

Αν παρουσιαστούν μυρμήγκια μέσα στο σπίτι σας για κάποιους θεωρείται ότι είναι μιζέρια και οικονομική δυστυχία, ενώ για άλλους πιστεύεται ότι θα αποκτήσουν οικονομική άνεση. 

Αν χυθεί κατά λάθος κρασί στο τραπέζι θεωρείται ότι είναι καλό σημάδι και σημαίνει χαρά για το σπίτι.

Αν έχουμε φαγούρα στην αριστερή μας παλάμη σημαίνει ότι θα πάρουμε ανέλπιστα χρήματα, ενώ αν η φαγούρα είναι στην δεξιά μας παλάμη σημαίνει ότι θα δώσουμε εκτάκτως χρήματα.

Αν μας χυθεί κατά λάθος ο ελληνικός καφές σημαίνει ότι θα κερδίσουμε χρήματα.

Αν κάποιος έχει μεγάλο κενό ανάμεσα στα δύο μπροστινά του δόντια σημαίνει ότι θα αποκτήσει πολλά χρήματα.

Μία γλάστρα με βασιλικό αν την τοποθετήσετε στην είσοδο του σπιτιού σας πιστεύεται ότι φέρνει καλοτυχία.

Όταν κάποιος προσφέρει μία ανθοδέσμη με τριαντάφυλλα θα πρέπει να προσέξει, ώστε το άθροισμά τους να δίνει μονό αριθμό.

Οι παραδόσεις λένε ότι αν μία έγκυος γυναίκα καθίσει επάνω σε ένα ανοιχτό ψαλίδι, χωρίς όμως να το γνωρίζει, σημαίνει ότι το παιδί που θα γεννήσει θα είναι αγόρι.

Αν βρούμε ένα τετράφυλλο τριφύλλι, το οποίο είναι πολύ σπάνιο για να το συναντήσουμε, σημαίνει ότι θα μας περιμένουν πλούτη, ευτυχία και ευημερία.

Καλός οιωνός θεωρείται και ότι θα έχουμε ευτυχία αν δούμε το ουράνιο τόξο.

Καλοτυχία και ευτυχία πιστεύεται από πολλούς ότι θα περιμένει το σπίτι και τους διαμένοντες σε αυτό, αν τοποθετηθεί στην εξώπορτα ή στο τζάκι του σπιτιού αν υπάρχει, ένα πέταλο ή ένα μεγάλο κρεμμύδι.

Εύνοια της τύχης και ευτυχία φέρνει το κοκκαλάκι της νυχτερίδας αν το έχετε επάνω σας.

Αν την ώρα που σβήνετε τα κεριά των γενεθλίων σας ή την ώρα που πέφτει ένα αστέρι κάνετε κάποια ευχή, πιστεύεται ότι πιθανόν να πραγματοποιηθεί.

Κατά την διάρκεια του μυστηρίου του γάμου έχει επικρατήσει το έθιμο να ρίχνουμε ρύζι στους νεόνυμφους προκειμένου να «ριζώσουν».

Επικρατεί ευρέως η αντίληψη ότι μετά την τέλεση του γάμου όποια ελεύθερη κοπέλα πιάσει πρώτη την ανθοδέσμη της νύφης θα παντρευτεί σύντομα.

Οι ελεύθερες κοπέλες πιστεύουν ότι αν τοποθετήσουν κάτω από το μαξιλάρι τους ένα ή τρία από τα κουφέτα του δίσκου του γάμου ή ένα λουλούδι από τον επιτάφιο της Μ. Παρασκευής θα δουν στον ύπνο τους το πρόσωπο του άντρα που θα παντρευτούν.

Η κάθε νύφη την ημέρα του γάμου της γράφει κάτω από το δεξί της παπούτσι κάποια ονόματα από ελεύθερες κοπέλες και το όνομα αυτής που θα σβηστεί θα έχει σειρά για να παντρευτεί.

Γρουσουζιά θεωρείται το γεγονός να δει ο γαμπρός το νυφικό ή την νύφη την ημέρα του γάμου, παρά μόνον στην Εκκλησία.

Πολλοί θεωρούν ως γρουσούζικο τον αριθμό 13 και αποφεύγουν να τον χρησιμοποιούν. Αν μάλιστα συμπέσει η 13η ημέρα του μήνα να είναι Τρίτη ή Παρασκευή οι δεισιδαίμονες αποφεύγουν να προβούν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα την συγκεκριμένη ημέρα, επειδή φοβούνται ότι θα τους συμβεί κάποιο ατύχημα.

Αν χυθεί λάδι ή ούζο είναι άσχημο προμήνυμα σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση και προβλέπεται ότι θα προκληθεί γκρίνια και μεγάλη φασαρία στο σπίτι.

Δεν είναι καλό και θεωρείται απαγορευτικό να κάνουμε μπάνιο και να λούσουμε τα μαλλιά μας την μεγάλη Παρασκευή.

Κακό θεωρείται επίσης να κόβουμε τα νύχια μας την νύχτα ή σε ξένο σπίτι που μας φιλοξενούν.

Επίσης οι παλιοί, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, λένε «Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις και Κυριακή να μην λουστείς αν θέλεις να προκόψεις».

Δεν θα πρέπει να παίρνουμε το σαπούνι ή το μαχαίρι από το χέρι άλλου ή να το δίνουμε εμείς, γιατί θα τσακωθούμε με το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Το ψαλίδι θα πρέπει να το αφήνουμε πάντα κλειστό και όχι ανοιχτό γιατί θα έχουμε γκρίνια και γλωσσοφαγιά.

Οι πόρτες της ντουλάπας μας δεν θα πρέπει να μένουν μισάνοιχτες, αλλά να είναι πάντα καλά κλεισμένες για να αποφεύγονται τα κουτσομπολιά και οι κακογλωσσιές σε βάρος μας.

Δεν θα πρέπει να τοποθετούμε τα καινούργια και αφόρετα παπούτσια επάνω σε τραπέζι. Θεωρείται κακό προμήνυμα για την υγεία μας.

Τα παπούτσια μας δεν θα πρέπει να τα τοποθετούμε ποτέ αναποδογυρισμένα, γιατί θεωρείται κακός οιωνός για την υγεία μας ακόμα και θάνατος. 

Κακός οιωνός θεωρείται αν σπάσει καθρέφτης μέσα στο χώρο μας και σημαίνει ότι μας περιμένουν επτά χρόνια γρουσουζιάς.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, επικρατούσε ευρέως η πεποίθηση ότι ένας καθρέφτης θα μπορούσε να «εγκλωβίσει» ένα κομμάτι της ψυχής μας. Για τον λόγο αυτόν όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει στο σπίτι οι συγγενείς του σκεπάζουν όλους τους καθρέφτες καθώς και τα αντικείμενα τα οποία γυαλίζουν και προκαλούν αντανάκλαση. Σκοπός της πράξης αυτής είναι να αποφευχθεί ο πιθανός  «εγκλωβισμός» της ψυχής του νεκρού μέσα στο σπίτι, μέσω του καθρέφτη, ώστε να μπορέσει αυτή να «φύγει» ανενόχλητη και ελεύθερη.

Επτά χρόνια γρουσουζιάς πιστεύεται ότι μας περιμένουν εάν σκοτώσουμε κάποια γάτα.

Κακό σημάδι θεωρείται αν συναντήσουμε το πρωί στον δρόμο μαύρη γάτα ή νεκροφόρα ή παπά με μαύρα ράσα. Αν συμβεί αυτό συνήθως φτύνουμε στον κόρφο μας για να φύγει μακριά το κακό.

Δυσάρεστα συμβάντα πιστεύεται ότι θα μας προκύψουν αν δείχνουμε το φεγγάρι με το δάχτυλό μας.

Κακοτυχία και άσχημο προμήνυμα υγείας πιστεύεται ότι θα προκύψει αν ανοίξουμε την ομπρέλα μας μέσα στο σπίτι.

Δεν θεωρείται καλό να ράβουμε ή να επιδιορθώνουμε ένα ρούχο επάνω σε κάποιο πρόσωπο που το φορά, γιατί σημαίνει ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο θα ξεχάσει όλες τις γραμματικές γνώσεις που έχει.

Κακός οιωνός και χωρισμός προμηνύεται αν προσφέρουμε για δώρο στο ταίρι μας ή μας προσφέρει εκείνο μία κολόνια. Αν όμως χωρίς να το γνωρίζει μας την δωρίσει θα πρέπει να του δώσουμε ένα κέρμα ως πληρωμή για να αποφευχθεί και να μην προκύψει χωρισμός.

Δεν είναι καλό σημάδι να περνάμε επάνω από έναν άνθρωπο που είναι ξαπλωμένος γιατί πιστεύεται ότι δεν θα ψηλώσει αν είναι παιδί που βρίσκεται στην ανάπτυξη ή ότι του αφαιρούμε χρόνια αν είναι ενήλικας.

Δεν είναι καλό σημάδι να ανάβουν τσιγάρο από το ίδιο  σπίρτο τρία άτομα μαζί γιατί πιστεύεται ότι ένα από τα πρόσωπα αυτά μπορεί να πεθάνει.

Αν αρραβωνιασμένος ή παντρεμένος χάσει την βέρα του είναι κακός οιωνός και δηλώνει ότι θα έχει άσχημη οικογενειακή ζωή ή ότι θα αντιμετωπίσει ακόμα και χωρισμό.

Θεωρείται ότι είναι γρουσουζιά και κακοτυχία για το σπίτι όταν τοποθετείτε τα μαχαιροπήρουνα μέσα στο πιάτο με τέτοιο τρόπο που να σχηματίζουν σταυρό.

Όταν κάποιοι θέλουν να διώξουν από το σπίτι τους ορισμένα ανεπιθύμητα άτομα και να μην ξανάρθουν ρίχνουν αλάτι πίσω από την πλάτη τους ή τοποθετούν την σκούπα κοντά στην πόρτα ανάποδα. Το ίδιο πιστεύεται ότι ισχύει αν σκουπίσετε από πίσω τους την ώρα που φεύγουν. 

Όταν καθόμαστε στο τραπέζι ή στο γραφείο και στηρίζουμε το κεφάλι μας με τα δύο μας χέρια είναι κακό σημάδι που δηλώνει ότι κλείνουμε την τύχη μας.

Πολλές φορές κουνιόμαστε από την θέση μας ή χτυπάμε ξύλο ή δαγκώνουμε την γλώσσα μας για να αποφευχθεί και να μην πάθουμε το κακό που ξέφυγε από το στόμα το δικό μας ή κάποιου άλλου.

Αν ακούσετε ένα σκύλο να ουρλιάζει χωρίς να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος προμηνύεται θάνατος και πιθανόν να πεθάνει κάποιο πρόσωπο από το σπίτι στο οποίο ανήκει ο σκύλος.

Παλαιότερα, αλλά ακόμα και σήμερα ισχύει, ότι όταν κάποιο άτομο πιστεύει ότι του έχουν κάνει μάγια ή ότι έχει αρκετή γλωσσοφαγιά, τότε παίρνει αλατόνερο ή θαλασσινό νερό και ραντίζει όλες τις γωνίες του σπιτιού του προκειμένου να διαλυθούν και για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε κακή και αρνητική ενέργεια που πιθανόν να υπάρχει στο σπίτι. 

Δεν θεωρείται καλό να τρώμε σε σπασμένα ή ραγισμένα πιάτα, γιατί πιθανόν να μας συμβούν διάφορες κακοτυχίες.

Επίσης γρουσουζιά θεωρείται το γεγονός να τσουγκρίσουμε με κάποιο πρόσωπο το ποτήρι μας που έχει ποτό, να ευχηθούμε «εις υγείαν» και εν συνεχεία να τοποθετήσουμε το ποτήρι μας στο τραπέζι χωρίς να πιούμε καμία γουλιά.

Κακό προμήνυμα και γρουσουζιά θεωρείται να κάνει κάποιος πρόποση με τον καφέ, επειδή ο καφές προσφέρεται στις κηδείες για την μνήμη του νεκρού.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, θα πρέπει να αποφεύγουμε να περνάμε κάτω από μία σκάλα που σχηματίζει τρίγωνο, γιατί πιθανόν να μας βρουν κακοτυχίες και διάφορα ατυχήματα.

Αν οι γλάροι πετούν στην στεριά ή πέφτουν χαμηλά πιστεύεται ότι θα έχει μεγάλη κακοκαιρία.

Αν μία κουκουβάγια κελαηδάει επάνω από κάποιο συγκεκριμένο σπίτι πιστεύεται ότι προμηνύει τον θάνατο κάποιου μέσα από αυτό το σπίτι.

03/08/2021 1:31 μμ.
Διάφορα θέματα